perjantaina, huhtikuuta 27, 2007

Ilmailun kirjo - kuumailmapallot

Kuumailmapallolla lentäminen on vanhin ilmailun muoto. Ensimmäinen kuumailmapallolento tehtiin vuonna 1783 Pariisissa Montgolfierin veljesten rakentamalla pallolla.

Kuumailmapallo nousee ilmaan kun sen sisällä olevaa ilmaa lämmitetään. Palloa ei voi varsinaisesti ohjata, vaan se kulkee tuulen mukana. Tuulen suunta on eri korkeuksilla erilainen. Niinpä pallon kulkusuuntaan voi vaikuttaa korkeutta muuttamalla. Alla video, joka havainnollistaa kuumailmapallolla lentämistä:

Seuraavassa videossa näkyy hyvin kuinka pallo saadaan nousemaan maasta pystyyn ja miltä lentoonlähtö näyttää pallon korista katsottuna.

Kuumailmapallolla lennetään talvisin ja kesäaikaan aamuisin ja iltaisin, jolloin ilmassa ei ole voimakkaita nousevia ja laskevia ilmavirtauksia. Pallo on erittäin hidas ilma-alus, mikä tulee hyvin esille alla olevassa videiossa, jossa kuumailmapalloja on kuvattu toiseksi hitaimmasta lentolaitteesta eli varjoliitimestä.

Jos kuumailmapalloilu alkoi kiinnostaa, aiheeseen kannattaa perehtyä tarkemmin suomalaisten lajin harrastajien sivustolla pallo.net. Myös kuumailmapallolennon SM-kisat 16.-20.5.2007 Tikkakoskella tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua lajiin.


Ei kommentteja: