lauantaina, huhtikuuta 28, 2007

Geokätköilyn perusteet ilmailijoille

Siltä varalta, ettei geokätköily ole ennestään tuttu, on paikallaan lyhyesti esitellä tämä mielenkiintoinen harrastus. Pekan geokätköilysivusto kuvailee lyhyesti näin: "Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus, jossa käytetään hyväksi GPS-satelliittipaikannusta. Geokätköilijä piilottaa rasian, jossa on lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa. Hän määrittää piilon sijainnin gepsillä ja julkaisee internetissä kätkön koordinaatit sekä muita vihjeitä. Toiset harrastajat voivat sitten etsiä jemman."

Geokätköily on siis eräänlaista GPS-suunnistusta. Kätköt ovat rasteja, joiden koordinaatit löytyvät netistä ja kompassin sijaan apuvälineenä käytetään GPS-paikanninta. Suurin osa geokätköilijöistä keskittyy nimen omaan kätköjen etsimiseen. Osa kätköilijöistä tekee harrastuksessa alkuun päästyään myös omia kätköjä.

Minulle parasta geokätköilyssä ovat ne mielenkiintoiset paikat, joihin geokätköjä on piilotettu. Moni hieno paikka ja elämys olisi jäänyt kokematta ilman geokätköjä. Eniten pidän kauniissa paikassa luonnon helmassa sijaitsevista kätköistä, joiden löytämiseksi pitää myös patikoida. Kätköily on mainio porkkana, joka tekee liikkumisesta mielekästä.

Tänään löytyi Iisalmen Paloisvuoren huipulla sijaitseva kätkö. Samalla tein mukavan iltalenkin Milo-koiran kanssa.

Alla valokuvaesitys Nilsiän Pisa-mäelle tekemästäni geokätköilyretkestä, joka on yksi parhaiten mieleen jääneistä kätköilykokemuksista:


Ilmailijoille geokätköily sopii erinomaisesti, koska GPS-paikannin on usein hankittu jo valmiiksi helpottamaan navigointia lennoilla. Lisäksi geokätköilyä voi harrastaa myös silloin kun sääolosuhteet eivät ole otollisia lentämiselle. Ilmailijat ovat yleensä luonnostaan kiinnostuneita teknisistä vempaimista, joten gepsin käyttäminen ja lokimerkintöjen tekeminen nettiin ei tuota vaikeuksia useimmille.

Geokätköilyssä pääsee hyvin alkuun Pekan geokätköilysivuilta osion "Opiksi ja ojennukseksi" ohjeiden avulla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, toivottavasti edistä kätköilyä !
Geocacher rp55

Anonyymi kirjoitti...

Moi Jarmo
Voit lisätä meriittilistaasi yhden "tartutetun" geokätköilijän. Vajaat 50 NZ kätköä on ehditty parissa vuodessa löytää.
- Jouni aka JoopaNZ -